• wonen4

  • familie4

  • advies4

  • ondernemen4

Uitzending AVROTROS Radar - Te hoge boeterente: hebben de banken de deadline gehaald?
Bekijk hier de complete uitzending

Hypotheekverstrekkers rekenen een boeterente als je je hypotheek voortijdig oversluit of vervroegd aflost. Overstappers betaalden duizenden euro's te veel boeterente. Daarom kwam de toezichthouder AFM in maart 2017 met nieuwe rekenregels. Houden banken zich hieraan? En krijgen consumenten die te veel boeterente hebben betaald hun geld terug? Tienduizenden consumenten betaalden te veel boeterente toen zij hun hypotheek oversloten. Wie een hypotheek eerder aflost dan afgesproken, betaalt namelijk een boete aan de hypotheekverstrekker. De bank loopt dan immers rente-inkomsten mis.

Rekenen in nadeel klant
En met die boeteberekeningen ging een hoop verkeerd, bleek uit een eerdere uitzending van Radar. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateerde dat hypotheekaanbieders vaak rekenen in het nadeel van de klant. Hierdoor betaalden consumenten onterecht honderden tot duizenden euro's teveel boeterente. Daarom presenteerde de toezichthouder op 20 maart 2017 een leidraad voor hoe hypotheekverstrekkers eerlijk hun boeterente moeten berekenen.
Alle banken beloofden dit voorjaar beterschap: ze zouden dit dossier vóór het eind van 2017 opgelost hebben. Radar is benieuwd of de banken zich inmiddels houden aan de nieuwe regels en of 'oversluiters' compensatie hebben ontvangen als ze te veel boeterente hebben betaald. Radar kreeg namelijk signalen dat niet alle consumenten vóór het eind van 2017 een herberekening en de bijbehorende compensatie hebben ontvangen.

Compensaties van een paar tientjes tot duizenden euro's
Radar maakte een rondgang langs ruim dertig hypotheekverstrekkers. Het gros haalt de zelfopgelegde deadline van 31 december 2017. Ze hebben alle herberekeningen gemaakt en de te veel betaalde bedragen teruggestort aan de klant. Exacte bedragen willen de meeste banken niet noemen, maar de uitgekeerde compensatie varieert van een paar tientjes tot duizenden euro's.
ABN Amro, ING en Rabobank kregen het níet voor elkaar om alle herberekeningen en compensaties uit te voeren vóór 31 december 2017. Deze banken hebben veel hypotheekklanten en moeten duizenden herberekeningen maken. Ze geven aan voor zo'n vijf tot tien procent van de klanten meer tijd nodig te hebben. De AFM vindt het 'teleurstellend dat een aantal aanbieders deze deadline nog niet heeft gehaald.'

Aflosnota onbegrijpelijk
Ikbenfrits.nl pleit voor een duidelijke en begrijpelijke aflosnota met een onderbouwing van de rekensom. In samenwerking met de Consumentenbond heeft de online hypotheekadviseur een checklist en rekentool opgesteld. Helaas tonen weinig banken een transparante rekensom, die daadwerkelijk te controleren is. Ook de AFM heeft meldingen van huizenbezitters ontvangen dat de aflosnota's onbegrijpelijk of onvolledig zijn. Op de site van AFM staat een voorbeeld van hoe een aflosnota eruit hoort te zien. In het onderzoek van de AFM wordt de begrijpelijkheid van de aflosnota's ook gecontroleerd.

Radar kan niet beoordelen of dit slechts incidenten zijn of dat het vaker misgaat met de boeterenteberekeningen. Toezichthouder AFM is druk bezig met een eigen onderzoek en hoopt in het tweede kwartaal van 2018 de uitkomst te publiceren. De AFM heeft bij 15 verschillende hypotheekverstrekkers in totaal 150 boeterenteberekeningen opgevraagd en rekent deze nu na of de hypotheekverstrekkers de juiste rekenmethode hanteren. Als blijkt dat de hypotheekaanbieders zich niet aan de regels houden, kan de AFM boetes opleggen.

Schikking en rechtszaak
De nieuwe rekenmethode van de AFM geldt alleen voor hypotheken die overgesloten zijn vanaf 14 juli 2016. Overgesloten hypotheken vóór die datum komen helaas niet in aanmerking voor een herberekening en eventuele compensatie. De AFM zegt niet in te kunnen grijpen, omdat een wettelijk kader ontbreekt. De toezichthouder kan pas handhaven vanaf 14 juli 2016 toen de Europese hypotheekrichtlijn Mortgage Credit Directive is ingegaan.
Ikbenfrits.nl vindt dit onterecht en is vorig jaar Oversluitclaim gestart om op te komen voor consumenten die vóór 14 juli 2016 hun hypotheek oversloten en ook hoge oversluitboetes hebben betaald. Inmiddels hebben ruim 11.000 mensen zich aangemeld. Ondertussen zijn er met twee banken twee schikkingen getroffen. En start Ikbenfrits in januari een rechtszaak tegen twee andere banken.

Rentemiddeling
Rentemiddeling valt nu nog niet onder de nieuwe regelgeving, maar daar komt verandering in. De nieuwe minister van Financiën, Wopke Hoekstra, is bezig met het voorbereiden van een wijziging van de regelgeving, zodat ook bij rentemiddeling niet meer dan het financieel nadeel in rekening gebracht kan worden. Daarom is op 5 december 2017 een internetconsultatie gestart, die op 14 januari afloopt.

Niet vergeten: correctie belastingaangifte!
En mocht je compensatie hebben ontvangen, omdat je in het verleden te veel boeterente hebt betaald, vergeet dat dan niet te corrigeren op je belastingaangifte. De fiscus kijkt namelijk ook mee. Je riskeert een boete tot 100 procent van het verschuldigde bedrag, als je de compensatie niet meldt op je belastingaangifte.

Kies voor een advies op maat, geen enkele situatie is tenslotte hetzelfde. Regel het gewenste advies over uw persoonlijke situatie altijd tijdig en laat u vooraf goed informeren. Wij zijn u hierbij graag van dienst.
Volg ons ook op Facebook of Twitter voor dagelijkse actualiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Op zoek naar een scherpe offerte? En u wilt niet te lang wachten?
Aarzel dan niet en klik hieronder op de knop en vul de gewenste gegevens in.

LET OP: KNOP MOMENTEEL BUITEN WERKING, EXCUSES
GELIEVE ONS TE BELLEN OP 077-3231888 (Venlo) / 046-2030600 (Sittard)
OF TE MAILEN NAAR INFO@MOONEN-NOTARISSEN.NL

Beste prijs/kwaliteit in de regio!

Moonen Notarissen

Kantoor Venlo

Antoniuslaan 85
5921 KB Venlo-Blerick
Tel: 077 - 323 1888

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 8:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Kantoor Sittard-Geleen

Agricolastraat 75
6131 JW Sittard
Tel: 046-2030600

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

info@moonen-notarissen.nl
http://www.moonen-notarissen.nl

Afspraak op locatie ook mogelijk.

Gratis parkeerplaatsen voor de deur.