• wonen4

  • familie4

  • advies4

  • ondernemen4

Het lijkt nogal vanzelfsprekend dat het huis dat u gekocht heeft ook uw eigendom wordt. Dat is het echter niet. Het kan best zijn dat de verkoper niet bevoegd was om zijn of haar huis te verkopen. Dat zal zo’n vaart niet lopen? Toch wel. Daarom wordt er een heel nauwkeurige procedure gevolgd tussen koopovereenkomst en eigendomsoverdracht in de notariële akte. Haken en ogen.
Om u ervan te verzekeren dat u ook daadwerkelijk eigenaar bent, heeft de notaris een wettelijke plicht om gedegen onderzoek te doen naar alle juridische aspecten van het door u gekochte huis, de grond waar het huis op staat en de bevoegdheid van de verkopende partij. Daarnaast heeft de notaris tot taak gekregen om ontvangst en uitbetaling van de (ver)koopsom te garanderen.

Op basis van de koopakte gaat de notaris na of de verkoper ook in de registers van het Kadaster als eigenaar staat ingeschreven en of er bepaalde lasten op het huis en perceel rusten, bijvoorbeeld een recht van overpad voor de buurman. Ook moet de notaris zich er van overtuigen dat er een bankgarantie of waarborgsom door de koper is geregeld en dat uiteindelijk ook de koopsom op zijn derdengeldenrekening binnenkomt. Verder gaat de notaris na of koper of verkoper niet onder curatele staan, of aantekeningen hebben in andere registers. Pas als zeker is dat aan alle financiële en juridische eisen is voldaan, kan worden overgegaan tot de juridische overdracht van het huis in de leveringsakte.

Daarmee bent u er echter nog steeds niet. Direct na het tekenen van de akte is de notaris verplicht om afsluitend onderzoek te doen, de narecherche. Een afschrift van de akte moet door de notaris ter inschrijving worden aangeboden aan het Kadaster. De eerste werkdag na ontvangst van een bewijs van inschrijving moet de notaris narecherche doen bij het Kadaster onder meer over de koop, mogelijk beperkte rechten, andere leveringen, beslag mogelijk andere inschrijvingen en nog te realiseren doorhaling van hypotheken. Dat is ook het moment dat de notaris nogmaals moet controleren of koper of verkoper intussen onder curatele is gesteld of failliet is verklaard. Pas op dat moment mag de koopsom aan de verkoper worden uitbetaald. Daarna mag de koper zich definitief eigenaar van het nieuwe huis noemen.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis en de definitieve eigendom? Vraag altijd tijdig advies over uw persoonlijke situatie en laat u vooraf goed informeren. Wij zijn u graag van dienst. Volg ons ook op Facebook of Twitter voor dagelijkse actualiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Op zoek naar een scherpe offerte? En u wilt niet te lang wachten?
Aarzel dan niet en klik hieronder op de knop en vul de gewenste gegevens in.

LET OP: KNOP MOMENTEEL BUITEN WERKING, EXCUSES
GELIEVE ONS TE BELLEN OP 077-3231888 (Venlo) / 046-2030600 (Sittard)
OF TE MAILEN NAAR INFO@MOONEN-NOTARISSEN.NL

Beste prijs/kwaliteit in de regio!

Moonen Notarissen

Kantoor Venlo

Antoniuslaan 85
5921 KB Venlo-Blerick
Tel: 077 - 323 1888

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 8:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Kantoor Sittard-Geleen

Agricolastraat 75
6131 JW Sittard
Tel: 046-2030600

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

info@moonen-notarissen.nl
http://www.moonen-notarissen.nl

Afspraak op locatie ook mogelijk.

Gratis parkeerplaatsen voor de deur.